aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kopytka – przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięciutkie i łatwe do wykonania kopytka. Do przepisu podstawowego na nie możemy użyć według gustu różnych dodatków.

Kopytka – przepis podstawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka – przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Kopytka – przepis podstawowy
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy i dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy w garnku na 15 minut do ostygnięcia (bez pokrywki).

Następnie ponownie je tłuczemy i wbijamy jajko. Dodajemy sól, oraz mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.

Ze wszystkich składników wyrabiamy ziemniaczane ciasto. Następnie wykładamy je z garnka na oprószony mąką blat i dalej wyrabiamy.

Z gotowego ciasta ziemniaczanego odcinamy kawałki i rolujemy w rulon o szerokości ok. 3 cm. lekko spłaszczamy ręką i kroimy w ukośne paski – grubość według gustu.

W garnku zagotowujemy wodę z solą i na wrzątek wrzucamy partie kopytek. Gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmujemy na talerze za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Kopytka – przepis podstawowy
Do utłuczonych i przestygniętych ziemniaków dajemy jajko i sól.
Kopytka – przepis podstawowy
Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.
Kopytka – przepis podstawowy
Ze wszystkich składników wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.
Kopytka – przepis podstawowy
Formujemy rulony, lekko spłaszczamy i kroimy w ukośne kawałki. Gotujemy przez 2 minuty.

Tagi:

kopytka kluski