zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 702]

Korniszony lub sałatka „szwedzka”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna chrupiąca przekąska, lub dodatek do obiadu

Korniszony lub sałatka „szwedzka”

Składniki:

Korniszony lub sałatka „szwedzka”

 

  • Na litrowy słoik:
  • 4 łyżki octu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ziele ang. 4 kulki
  • liść laurowy większy listek (połamać )
  • gorczyca, płaska łyżeczka
  • 2 plasterki marchwi, 2 plasterki cebuli
  • ząbek czosnku ( przecięty na połowę)
  • ogórki gruntowe
  • około 2 szk. wody przegotowanej, ostudzonej.

 

Sposób przygotowania:

Korniszony lub sałatka „szwedzka”
Ogórki wymyć, zalać zimną wodą i zostawić na min. 6 godz.
Po tym czasie, te które mają być na sałatkę obrać i pokroić w plasterki, do słoika włożyć składniki marynaty, wsadzić ogórki, ciasno, lecz nie upychać, zalać wodą.
Słoiki zagotować i na maleńkim ogniu pasteryzować 2 minuty.