Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Korzenne ciasteczka jak kwiatki

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Kolorowe jak kwiatki, pachnące korzennymi przyprawami...świetne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy...

Korzenne ciasteczka jak kwiatki

Składniki:

Korzenne ciasteczka jak kwiatki

 

  • 3 szklanki mąki pszennej typu "wrocławska"
  • kostka masła lub margaryny 200g
  • dwa jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • przyprawy do piernika (albo po 1/4 łyżeczki mielonych przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • sok z połówki cytryny
  • ok. szklanki cukru pudru
  • 10dkg mieszanki keksowej (takiej mieszaniny kandyzowanych owoców i skórek cytrusowych)
  • kilka łyżek gęstych powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasteczka jak kwiatki
Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki. Mieszankę bakaliową przesiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczania, solą i przyprawami w proszku; dodać do masła, wbić jajka i szybko wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. godziny w lodówce. Następnie rozwałkować dość cienko, podsypując blat mąką. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kwiatka albo zwykłą szklanką - potrzebna nam parzysta ilość. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.8 min. w temp.180st.C do zrumienienia - po wyjęciu ostudzić. Do garnuszka wlać 2 łyżki wody, sok z cytryny i podgrzewając dosypywać cukier puder, przynajmniej szklankę; zagotować mieszając. Połowę ciasteczek posmarować gorącym lukrem i posypać obficie bakaliami, poczekać aż lukier zastygnie. Drugą połowę ciastek smarować powidłami i na wierzch położyć ciasteczka owocami, leciutko docisnąć żeby się skleiły.