eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

Korzenne śledzie Eli w oleju

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam korzenne śledzie w oleju z cebulką. Dodałam takie mielone przyprawy korzenne jak : ziele angielskie, cynamon, kardamon, pieprz, gałka muszkatołowa i goździki. Śledzie po przegryzieniu się były pyszne.

Korzenne śledzie Eli w oleju

Składniki:

Korzenne śledzie Eli w oleju

śledzie

  • 500 g solonych płatów śledziowych

przyprawy

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Korzenne śledzie Eli w oleju

przygotowanie składników

Korzenne śledzie Eli w oleju
Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na kawałki.

Płaty śledziowe moczyć trzy godziny. Co godzinę z mieniać wodę. Wymoczone śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.

przygotowanie składników cd

Korzenne śledzie Eli w oleju
Przygotować pieprz, goździki, kardamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i cynamon.

Przygotować mielone przyprawy korzenne :pieprz, goździki, kardamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i cynamon.

przygotowanie składników cd

Korzenne śledzie Eli w oleju
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Korzenne śledzie Eli w oleju
W miseczce przygotować 250 ml oleju rzepakowego.

Przygotować 250 ml oleju rzepakowego.

przygotowanie śledzi

Korzenne śledzie Eli w oleju

Do pokrojonych śledzi dodać przyprawy korzenne i wymieszać.

przygotowanie śledzi cd

Korzenne śledzie Eli w oleju

Do miski ze śledziami dodać cebulę, olej, liście laurowe i wyciśnięty sok z cytryny.

Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć śledzie do pojemnika i przykryć.

Włożyć pojemnik ze śledziami do lodówki na 24 godziny żeby się przegryzły.

Smacznego!