ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Kostka kawowa z galaretką i truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Już za chwilę pojawią się nasze, najlepsze na świecie truskawki. Tymczasem wykorzystuję jeszcze truskawki ze słoiczków np. do ciasta.

Kostka kawowa z galaretką i truskawkami

Składniki:

Kostka kawowa z galaretką i truskawkami

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 3 łyżki kawy inka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • masło do wysmarowania formy

 

 

  • 12 herbatników kakaowych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • słoiczek konfitury truskawkowej ( moja własnej roboty )

Sposób przygotowania:

Kostka kawowa z galaretką i truskawkami

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Usztywnić cukrem. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia i kawą inką. Połączyć delikatnie, używając szpatułki, z masa jajeczną. Tortownice wysmarować masłem. Przełożyć do tortownicy ciasto. Pieczenia 180 stopni - 25-30 minut. Ciasto wystudzić.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać w jednej szklance mleka. 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i masłem. Wlać mleko ze szklanki do gotującego się mleka. Podgrzewać i mieszać , aż masa zgęstnieje. Masę wylać na ciasto. Poukładać na wierzchu herbatniki. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać konfitury i dokładnie wymieszać.

Tężejącą wyłożyć na wierzch ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia, najlepiej w lodówce na cała noc.

Smacznego.