Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Kostki z pomarańczą i bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki deser bez pieczenia na herbatnikach z kajmakiem,bitą śmietaną oraz plastrami pomarańczy i bananów zalanych galaretką.

Kostki z pomarańczą i bananem

Składniki:

Kostki z pomarańczą i bananem

 

  • duże op. herbatników
  • odrobinę likieru pomarańczowego
  • 1 l śmietany kremówki 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 4 pomarańcze
  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • 3 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Kostki z pomarańczą i bananem

Przygotowanie deseru:

Kostki z pomarańczą i bananem
Na warstwie bitej śmietany układamy pokrojone owoce

W blaszce układamy warstwę herbatników,skrapiamy je likierem pomarańczowym. Smarujemy je masą kajmakową z puszki i układamy jeszcze warstwę herbatników-również skropionych odrobiną likieru pomarańczowego.

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno.

Ciągle ubijając wlewamy powoli tężejącą galaretkę. Gotową śmietanę wylewamy równo na przełożoną kajmakiem warstwę herbatników.

Pomarańcze obieramy ze skórki i białych błonek-kroimy w plastry. Banany obieramy,kroimy w plasterki skrapiamy sokiem z cytryny.

Na warstwie bitej śmietany układamy rzędami plastry pomarańczy i bananów.

Etap końcowy:

Kostki z pomarańczą i bananem
Tężejącą galaretkę wylewamy na ułożone owoce

3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce. Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki aby galaretka dobrze stężała.

Gotowy deser kroimy w kostkę.