lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Koszyczek wielkanocny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zbliża się Wielkanoc, a wiec i smakołyki świąteczne. Tym razem będzie to koszyczek wielkanocny. Piękny.

Koszyczek wielkanocny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koszyczek wielkanocny

 

  • 4 szklanki maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

 

 

 

  • letnia woda pół szklanki

 

  • sól 1/2 łyżeczki

 

  • 2 łyżki i cukru

 

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • 1 jajo do posmarowania koszyczka

Sposób przygotowania:

Koszyczek wielkanocny
Do miski wsypujemy przesianą mąkę . Podgrzewamy połowę mleka ( ma być ciepłe , nie gorące ) , dodajemy z kruszone drożdże i łyżkę cukru , mieszamy , aż drożdże się rozpuszczą . Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia w mace. Delikatnie mieszamy , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy pod ściereczką na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować . Po 20 minutach wlewamy resztę mleka ( podgrzewamy aby było ciepłe ). Dodajemy pozostały cukier i sól . Wbijamy jajo i zagniatamy ciasto ( ma być elastyczne) Zostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia ( 1-1.1/2 godziny ) Ciasto wałkujemy trochę grubsze jak na makaron. Kroimy paski 1.1/5 cm dosyć długie , tak aby można było przełożyć przez miskę z jednego końca na drugi. Dosyć gęsto kładziemy na przemian, aż do zapełnienia miejsca . Pamiętajcie by miskę obłożyć folią aluminiową i wysmarować olejem. Najpierw kładziemy pionowe paski , a potem poprzeczne. Na koniec wycinamy kółko i kładziemy na górę przyciskając . Smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach ( Przykryłam folią aluminiową by za bardzo się nie przypiekł. Zostaje nam kawałek ciasta z którego robimy warkocz i przekładamy przez miskę , bedzie to rączka do koszyczka. Pieczemy również 25 minut w 180 stopniach. Moja miska miała 22 cm , więc koszyczki wyszły dwa . Do jednego zrobiłam rączkę i wianuszek na koszyczek .
Koszyczek wielkanocny
Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia ( 1-1.1/2 godziny )
Koszyczek wielkanocny
Ciasto wałkujemy trochę grubsze jak na makaron. Kroimy paski 1.1/5 cm dosyć długie , tak aby można było przełożyć przez miskę z jednego końca na drugi.
Koszyczek wielkanocny
Najpierw kładziemy pionowe paski , a potem poprzeczne. Na koniec wycinamy kółko i kładziemy na górę przyciskając .
Koszyczek wielkanocny
Smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach ( Przykryłam folią aluminiową by za bardzo się nie przypiekł.