Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Kotleciki mielone z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mięso mielone z dodatkiem warzyw to ciekawy sposób na smaczne i lekkie kotleciki. Polecam taką wersję.

Kotleciki mielone z warzywami

Składniki:

Kotleciki mielone z warzywami

 

  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 10-12 dag selera
  • 2-3 dag marchewki
  • 1 ogórek kiszony
  • 4-5 cm pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,4 czerstwej bułki
  • 0,3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z warzywami

ETAP 1:

Kotleciki mielone z warzywami
Mieso połaczyć z jajkiem i namoczoną bułką.

Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Do miski włożyć mielone mięso, dodać jajko i odciśniętą bułkę.

ETAP 2:

Kotleciki mielone z warzywami
Przygotowane warzywa dodać do miski z mięsem.

Obrany seler i marchewkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Ogórka pokroić w kostkę.

ETAP 3:

Kotleciki mielone z warzywami
Por drobno pokroić, wsypać do mięsa z warzywami.

Por dokładnie umyć, posiekać. Wszystkie przygotowane produkty połączyć z mięsem.

ETAP 4:

Kotleciki mielone z warzywami
Wszystkie składniki połączyć z przyprawami i wymieszać.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Kotleciki mielone z warzywami

Z masy formować owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

ETAP 6:

Kotleciki mielone z warzywami

Smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.