kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Kotleciki warzywne z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie kotleciki są świetne na piątkowy obiad. Istnieje możliwość doboru składników warzywnych według swoich upodobań.

Kotleciki warzywne z sosem pieczarkowym

Składniki:

Kotleciki warzywne z sosem pieczarkowym

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki warzywne z sosem pieczarkowym
1. Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie (brokuł osobno, reszta warzyw razem). Gdy warzywa wystygną pokroić je na drobne kawałeczki. Bułkę zamoczyć w wodzie, po pewnym czasie dokładnie ją odcisnąć i dodać do warzyw. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.

2. Sos pieczarkowy: pokrojone w ósemki pieczarki usmażyć na oleju wraz z pokrojoną drobno cebulką. Gdy woda z pieczarek odparuje dodać około 1 szklankę wody, doprawić solą, pieprze, kostką grzybową i przyprawa kucharek, po czym nadal gotować. Po około 15 minutach dodać wymieszaną mąkę 2 łyżki ze 150 g śmietany i wodą. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu.

3. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, podawać z sosem pieczarkowym i kotlecikami.