peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Kotlety mielone z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetny pomysł na wykorzystanie marchewki po ugotowaniu rosołu oraz urozmaicenie tradycyjnych mielonych.

Kotlety mielone z marchewką

Składniki:

Kotlety mielone z marchewką

 

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 gotowanej marchewki (może być z rosołu)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • 1 czerstwa kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia (rzepakowy)

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z marchewką
Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do niedużej miski wykładamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i marchewkę, odciśniętą kajzerkę, wybijamy jajo. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy przy pomocy dłoni do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Dłońmi formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor (z obu stron).

Tagi:

dania mięso