agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

kotlety mielone z ryby

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

kotlety mielone z ryby z rybyyy

kotlety mielone z ryby

Składniki:

kotlety mielone z ryby

 

  • 0,8-1 kg ryba morska świeża lub mrożona,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 3 łyżki bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula biała,
  • 2 łyżki pietruszka zielona,
  • 1 łyżka sok wyciśnięty z czerwonego buraka,
  • olej do smażenia,
  • sól pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

kotlety mielone z ryby
Rybę rozmrozić, oczyścić ze skóry i ości. Cebulę pokroić i zemleć w maszynce razem z rybą. Namoczyć wcześniej bułkę odcisnąć, utrzeć dobrze z surowym jajkiem, zabarwić sokiem z buraka a następnie połączyć ze zmieloną rybą. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy formować kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone przykryć i pozostawić na 2-3 minuty na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i surówką.