JoannaMarylka

JoannaMarylka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Kotlety w bułce, a'la paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotlety mielone w bułce, albo paszteciki, sama nie wiem, która nazwa lepiej do nich pasuje. Łatwe kotleciki, które najlepiej smakują z barszczem czerwonym i równie dobrze z ziemniakami i buraczkami czerwonymi.

Kotlety w bułce, a'la paszteciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety w bułce, a'la paszteciki

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 8 dużych bułek
  • 3 jajka
  • około 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka warzywka
  • bułka tarta
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety w bułce, a'la paszteciki
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Na koniec smażenia posypujemy czubatą łyżką warzywka lub jarzynki. Bułki kroimy na pół i wyciągamy z nich środek, który maczamy w mleku a następnie dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Przekrojone bułki maczamy w mleku i nadziewamy przygotowanym nadzieniem, następnie maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i smażymy. Kotlety można podawać zarówno z ziemniakami, jak i jako przekąskę z czerwonym barszczem. Jak łatwo policzyć z tej porcji otrzymamy 16 kotletów. Smacznego :)
Kotlety w bułce, a'la paszteciki
Bułki przygotowane do nadziewania farszem
Kotlety w bułce, a'la paszteciki
Wygląd farszu może mało apetyczny, ale kotlety będą pyszne
Kotlety w bułce, a'la paszteciki
Kotleciki przygotowane, wystarczy uzmażyć :)