SUPERPRZEPIS

Kotlety z kalafiora

  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kotlety z kalafiora Więcej zdjęć (5)

Zrobiłam je dzieciom na obiad i na drugi dzień, kiedy nie zostało już nic, domagali się powtórki.

Składniki:

Kotlety z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kalafiora
Odrzucić liście oraz łodygę kalafiora. Suchą bułkę zalać ciepłym mlekiem, pozostawić do zmiękczenia. Warzywo umyć i włożyć do dużego garnka, zalać połowy wodą, posolić. Ugotować do miękkości. Kalafiora dobrze odsączyć z wody, można użyć sita. Gdy nieco przestygnie, rozdrobnić go za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Dodać 2 rozbełtane jaja, roztopione masło, śmietanę, vegetę, pieprz, dobrze odciśniętą z mleka bułkę oraz otręby. Wymieszać dokładnie i przyprawić do smaku. Można dodać posiekany, świeży koper, znakomicie tu pasuje. Doprawić do smaku. Ulepić okrągłe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała nam się lepić, dodajemy bułkę tartą lub otręby. Kotleciki przekładamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia z obu stron. Są delikatne, więc uważamy, aby się nie rozleciały. Podajemy z dowolnym sosem lub bez dodatków. Polecam zrobienie ich z sosem z podgrzybków.
Kotlety z kalafiora
Do rozgniecionego kalafiora dodać pozostałe składniki
Kotlety z kalafiora
Kotleciki przekładamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia z obu stron
Kotlety z kalafiora
Są delikatne, więc uważamy, aby się nie rozleciały.
Kotlety z kalafiora
Podajemy z dowolnym sosem lub bez dodatków. Polecam zrobienie ich z sosem z podgrzybków.

Tagi:

kalafior tarta