Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Macie ochotę na mielone inaczej? Tak przygotowane kotlety mielone są bardzo syte i smaczne. To doskonały pomysł na pyszny rodzinny obiad.

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej

Składniki:

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej

 

 

  • Dodatkowo :
  • 1 szklanka wody szklanka poj. 210 ml,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • szczypta przyprawy uniwersalnej

Sposób przygotowania:

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej

ETAP 1:

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej.

Na początek przygotować mięso z łopatki tj. pokroić je na mniejsze kawałki i zmielić maszynką do mięsa o drobnym sitku. Do zmielonego całego mięsa wbić całe jajka, dodać wcześniej ugotowany i ostudzony woreczek kaszy jęczmiennej. Dodać również pokrojony szczypior oraz wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą.

ETAP 2:

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej.

Jak już mamy przygotowane mięso na kotlety z kaszą. Wtedy na dużą patelnię wlać na dnie olej, w dłoniach formować dowolnej wielkości kotlet i układać na lekko rozgrzanym oleju mi wyszło 10 sztuk. Kotlety smażyć z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Kotlety w trakcie smażenia nie rozpadają się.

ETAP 3:

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej.

Gdy mamy już usmażone wszystkie kotlety wtedy podlać szklankę przegotowanej letniej wody, wsypać suszone warzywa dla lepszego zapachu dania i wsypać szczyptę przyprawy uniwersalnej, aby kotlety nie były mdłe podczas duszenia. Całość nakryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do wyparowania wody, aż powstanie sos.

ETAP 4:

Kotlety z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej.

Uduszone kotlety podałam na listku sałaty oraz surówką ze szczypioru, sałaty i rzodkiewki ze śmietaną na słodko kwaśno.

Surówkę przygotowuję tak: do salaterki wkrajam szczypior z rzodkiewką nasalam następnie rwę umytą sałatę masłową (nie kroję sałaty, bo wtedy jest gorzka), dodaję 2 łyżeczki cukru oraz półtorej łyżki octu całość mieszam następnie dodaję dwie łyżki śmietany 18 % i mieszam.

Takie kotlety można jeść na gorąco jak również na zimno, podawać z bułką lub chlebem, dodatkowo można zrobić ulubiony sos.