Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kotlety z pęczakowo - szpinakowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasem bywa tak, że zostają nam resztki z obiadu a nikt nie ma już na nie ochoty. Warto z takich resztek zrobić coś co domownicy potraktują jako świeże danie.

Kotlety z pęczakowo - szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z pęczakowo - szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z pęczakowo - szpinakowe
Cebulę kroimy drobno i smażmy na maśle. Jak się zeszkli dodajemy szpinak i chwilę dusimy aż odparuje. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, czosnek, pęczak oraz przyprawy dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Czyste pieczarki smażymy na łyżce masła posypane papryką, jak się zarumienią dodajemy sól i pieprz. Gdy pęczak lekko ostygnie dodajemy jajko i wyrabiamy. Następnie formujemy cztery kotlety które smażymy na niewielkiej ilości oleju, a jeśli mamy dobrą patelnię możemy to zrobić bez tłuszczu. Podajemy ciepłe razem z pieczarkami i odrobiną warzyw.
Kotlety z pęczakowo - szpinakowe
Do przesmażonego z cebulą szpinaku wsypujemy pęczak.
Kotlety z pęczakowo - szpinakowe
Na koniec dodajemy pestki dyni jajko i dokładnie mieszamy.
Kotlety z pęczakowo - szpinakowe
Formujemy kotlety i smażymy bardzo wolno.
Kotlety z pęczakowo - szpinakowe
Pieczarki smażymy aż się zarumienią i dopiero doprawiamy.