Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 758]

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i szybka przekąska, która idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Krążki idealnie smakują w wersji solo oraz z delikatnym sosem lub posypane żółtym serem.

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym

Składniki:

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym

 

  • 1 kabaczek (średni; może być cukinia)

Ciasto:

  • 2 jajka (duże)
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 15-16 łyżek mąki ryżowej (płaskich)
  • 2 łyżki startego parmezanu (płaskie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska)
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
  • pieprz, sól

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa do obtoczenia
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym

Ciasto:

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym
Ciasto powinno być dość gęste, aby nie spływało z krążków.

Jajka połączyć z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, parmezan i sodę oczyszczoną.
Całość zmiksować i doprawić do smaku.

Ciasto odstawić na około 5 minut, aby lekko zgęstniało.
(Dzięki temu będzie bardziej zwarte.

Jeśli jest za gęste - należy dodać mleka lub wody, za rzadkie - dosypać mąki.)

Kabaczek:

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym
Jeśli używacie młodej cukinię - to nie ma potrzeby jej obierania.

Obranego i umytego kabaczka pokroić na plastry - mniej więcej o grubości 1 cm.

W każdym krążku należy wyciąć (np. za pomocą korka po wodzie mineralnej) mniejszy otwór.

Całość:

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym
Kabaczka należy dokładnie pokrywać ciastem.

Krążki należy obtoczyć w mące, a następnie w cieście.

Smażenie:

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym
Smażenie trwa po kilka minut z każdej strony.

Krążki smażyć z obu stron - do uzyskania złotego koloru.

Po usmażeniu całość odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Tagi:

warzywa