dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 261]

Kręcona babka kakaowo-kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość łatwa w przygotowaniu babka na proszku do pieczenia. Zrobiona jest z trzech smaków ciasta: waniliowego, kawowego i kakaowego. Całość polana jest dwoma rodzajami czekolady. Najlepsza na drugi dzień :)

Kręcona babka kakaowo-kawowa

Składniki:

Kręcona babka kakaowo-kawowa

ciasto podstawowe

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml wody gazowanej

dodatkowo

  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
  • 1 płaska łyżka bardzo drobnej kawy rozpuszczalnej

polewa

Sposób przygotowania:

Kręcona babka kakaowo-kawowa
Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać olej, wodę gazowaną, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować. 

Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednaj dodać 1 płaską łyżkę kakao i 1 łyżkę wody, krótko zmiksować. Do drugiej części wsypać 1 płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej, zmiksować. Trzecią część zostawić bez zmian.

Do lekko nasmarowanej masłem lub olejem formy na babkę wlewać w jedno miejsce po 1/3 porcji każdego z ciast (najpierw waniliową, potem kawową, a następnie kakaową).

Powtarzać aż do wyczerpania ciast.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut. Wyjąć i ostudzić.

Czekoladę mleczną i białą rozpuścić nad parą wodną na osobnych talerzykach.

Polać ostudzoną babkę.

Tagi:

ciasto babka