Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Krem brokułowy z kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta zupa wyróżnia się nie tylko wspaniałą, kermową konsystencją, ale także wybornym smakiem, jaki zawdzięcza dodatkowi słonego, aromatycznego koziego sera.

Krem brokułowy z kozim serem

Składniki:

Krem brokułowy z kozim serem

 

  • duża główka brokuła
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag koziego twardego sera
  • 5 dag płatków migdałowych
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krem brokułowy z kozim serem
1. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Łodygi obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Dodać szczyptę cukru. Gdy zmiękną, dodać różyczki i gotować ok. 5 minut.

2. Brokuły wyłowić, przełożyć do malaksera i dolać wodę, w której się gotowały (do 2/3 wysokości naczynia). Zmiksować.

3. Zupę przelać do garnka, doprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Na maśle zrumienić płatki migdałowe. Zupę podawać z porcjami koziego sera i płatkami migdałowymi.