WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1105]

Krem kawowy do ciast i tortów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Budyniowy krem o smaku kawowym, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Jest mało słodki, gęsty, idealny do tortów i ciast.

Krem kawowy do ciast i tortów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem kawowy do ciast i tortów

 

Sposób przygotowania:

Krem kawowy do ciast i tortów

ETAP 1:

Z 0,5 litra zimnego mleka odlać 0,5 szklanki. W mniejszej części mleka rozmieszać proszek budyniowy, obie mąki i żółtka. Resztę mleka wlać do rondelka. Wsypać cukier i kawę rozpuszczalna. Ustawić na gazie i zagotować.

Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, podgrzewać do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło zmiksować a następnie dodawać partiami zimny budyń.

Miksować do uzyskania jednolitego gładkiego kremu. Kremem można przekładać ciasta, torty lub wykorzystać do innych deserów.

Krem kawowy do ciast i tortów
Ugotowany budyń kawowy odstawiony do wystudzenia
Krem kawowy do ciast i tortów
Zimne mleko wymieszane z kawą rozpuszczalna i cukrem
Krem kawowy do ciast i tortów
Budyń, żółtko i mąki rozmieszane w zimnym mleku
Krem kawowy do ciast i tortów
Kawa rozpuszczalna wsypana do zimnego mleka