SUPERPRZEPIS

Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi

  • 3
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi Więcej zdjęć (5)

Kremowa, delikatna i lekka zupa z białych szparagów z dodatkiem kukurydzianych klusek. Polecam, bo jest pyszna.

Składniki:

Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi

 

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula mniejsza
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 szkl kremówki
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • Kluski kukurydziane
  • 1 szkl wody
  • 0,5 szkl kaszki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki ze szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu, wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą foremek wykroić różne wzorki.
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi
górne części szparagów obrać i włożyć do wody z sokiem z cytryny
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi
dolne części i obierki z szparagów zalać bulionem ugotować i przetrzeć przez sitko
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi
na maśle leciutko zezłocić pokrojoną cebulę i czosnek
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi
do cebulki dodac szparagi podsmażyć, zalać bulionem i ugotować do miękkości