Sposób przygotowania:
Krem z dyni z ziemniakami i kurkumą
🔘 Dynia: dynie przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki i pokroić na półksiężyce. Następnie dynię wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego pokrytego papierem do pieczenia. Kawałki dyni polać oliwą z oliwek, posypać solą, przyprawą pul biber i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180°C / Termoobieg/.
🔘 Grzanki: chleb pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, posypać ziołami prowansalskimi i wymieszać, tak, aby zioła obtoczyły chleb. Następnie na rozgrzanej patelni piec chleb przez około 5 - 7 minut, aż się ładnie zarumieni.
Do dużego garnka włożyć ziemniaki, czosnek, cebulę i smażyć okolo 5 minut na oliwie z oliwek. Później wlać bulion i gotować do miekkości warzyw. Teraz dodać usmażone kawałki dyni, doprawić curry, kurkumą i całość zblendować, na koniec domieszać mleczko kokosowe. W razie potrzeby zupę doprawić solą i podawać z podsmażonymi grzankami.
🔘 Grzanki: chleb pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, posypać ziołami prowansalskimi i wymieszać, tak, aby zioła obtoczyły chleb. Następnie na rozgrzanej patelni piec chleb przez około 5 - 7 minut, aż się ładnie zarumieni.
Do dużego garnka włożyć ziemniaki, czosnek, cebulę i smażyć okolo 5 minut na oliwie z oliwek. Później wlać bulion i gotować do miekkości warzyw. Teraz dodać usmażone kawałki dyni, doprawić curry, kurkumą i całość zblendować, na koniec domieszać mleczko kokosowe. W razie potrzeby zupę doprawić solą i podawać z podsmażonymi grzankami.