Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krem z kalafiora z grzankami :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatna zupka z chrupiącymi grzaneczkami

Krem z kalafiora z grzankami :

Składniki:

Krem z kalafiora z grzankami :

 

  • 1/2 kalafiora ( może być mrożony ok 1/2 kg )
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 pęczka usiekanego koperku
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mąki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 6 kromek chleba tostowego
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora z grzankami :
Kalafior zalać wodą z dodatkiem kostki bulionowej i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło , wsypać mąkę , wymieszać . Dodać koper , śmietankę , wywar z gotowania kalafiora .Przelać do malaksera , dołożyć kalafior i zmiksować. Doprawić do smaku .
Chleb tostowy pokroić w kosteczkę .Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podawać krem z kalafiora w bulionówkach ( w miseczkach , na talerzach ) , a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .

Tagi:

kalafior chleb