Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik ładnie się piecze, nie pęka i nie opada. Masa jest bardzo delikatna oraz kremowa. Kusi piękną barwą i kokosowym wierzchem.

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką

Forma o wymiarach około 21,5 x 26 cm:

  • 1 kg mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka)
  • 2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wierzch:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • 180g herbatników do wyłożenia spodu

Sposób przygotowania:

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką

Spód:

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką
Można użyć dowolnych ciastek o różnym smaku.

Ciastka ułożyć na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką
Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu.

Całe jajka oraz żółtka należy utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z twarogiem, olejem, budyniem w proszku i odrobiną aromatu waniliowego. Masę stopniowo zmiksować z mlekiem i gotową - przelać na herbatniki.

Pieczenie:

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką
Sernik powinien być całkowicie sprężysty.

Ciasto wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec rzez około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Posiadam piekarnik gazowy.

Kokosowy wierzch:

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką
Masa kokosowa powinna być gęsta i puszysta.

Białka należy ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania - stopniowo dodawać cukier, a na końcu ostrożnie wmieszać wiórki kokosowe. Następnie sernik wyjąć z piekarnika, a na jego wierzchu rozsmarować kokosową piankę.

Dodatkowe pieczenie i studzenie:

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką
Sernik najlepiej schładzać przez całą noc.

Sernik z pierzynką ponownie wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut.

Ciasto ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie umieścić w lodówce - najlepiej zostawić na całą noc.