cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 506]

Krewetki smażone w szynce serrano

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Polecam smażone krewetki jako przekąskę na ciepło - albo pomysł na smaczną kolację.

Krewetki smażone w szynce serrano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki smażone w szynce serrano

 

  • 0,5 kg krewetek black tiger
  • ok 15 plastrów szynki serrano
  • 1 limonka
  • kilka łyżek płynnego miodu
  • kilka łyżek sezamu (ja potrzebowałam chyba 7)
  • oliwa lub olej do smażenia
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Krewetki smażone w szynce serrano
Z limonki wycisnąć sok do miseczki, dodać 2 -3 łyżki miodu, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Dobrze zamieszać. Do drugiej miseczki wsypać sezam. Oczyszczone krewetki maczamy w przygotowanej marynacie, a następnie obtaczamy w sezamie i układamy na talerzu. Wstawiamy na ok. pół godzinki do lodówki.

Plastry szynki kroimy wzdłuż tak, by z każdego plastra otrzymać 3 cienkie, długie plasterki. Każdą krewetkę owijamy plasterkiem szynki - dokładnie, tak, by szynka przylegała do krewetki, nie rozwijała się.

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy przygotowane krewetki i smażymy na wolnym ogniu - po kilka minut z każdej strony, aż szynka ładnie się przyrumieni.

Usmażone krewetki odsączamy przez chwilę na ręczniku papierowym  i podajemy. Polecam maczane w miodzie - przepyszna przekąska :)



Mam nadzieję, że ktoś skorzysta. Smacznego!! :):)
Krewetki smażone w szynce serrano
Po wyjęciu z lodówki krewetki owijamy w cienkie plasterki szynki serrano.
Krewetki smażone w szynce serrano
Tak przygotowane krewetki w sezamie i szynce układamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron kilka minut.
Krewetki smażone w szynce serrano
Po usmażeniu zdejmujemy z patelni i na chwilkę odsączamy z tłuszczu na ręczniczku papierowym, następnie wykładamy na duży talerz.
Krewetki smażone w szynce serrano
Krewetki smażone w sezamie i szynce serrano. Polecam maczać w zimnym sosie - wedle uznania lub miodzie.