Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Krewetki w tempurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To proste i wykwintne danie przypadnie do gustu wielbicielom owoców morza. A przy okazji pamiętajcie, że krewetki to doskonały afrodyzjak:)

Krewetki w tempurze

Składniki:

Krewetki w tempurze

 

  • 25 dag większych, oczyszczonych mrożonych krewetek
  • 50 ml zimnej, gazowanej wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Krewetki w tempurze
1. Krewetki rozmrozić, opłukać, osączyć. Nadziać po kilka na drewniane szpadki do szaszłyków.

2. Z zimnej wody, soku z cytryny, mąki kukurydzianej i szczypty soli rozmieszać dość rzadkie ciasto.

3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Krewetkowe szaszłyki zanurzać w cieście, lekko osączyć, kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć 2-3 minuty. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z sosem tysiąca wysp i sosem sojowym.

Tagi:

krewetki