Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Krewetki zapiekane z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Błyskawiczny sposób na przygotowanie banalnie prostej ale luksusowej kolacji. Dodatek czerwonej papryki i czosnku wzbogaca smak krewetek.

Krewetki zapiekane z papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krewetki zapiekane z papryką

 

Sposób przygotowania:

Krewetki zapiekane z papryką
W dużym garnku zagotować wodę. Zamrożone krewetki przełożyć na sito i na minutę zanurzyć we wrzątku, a następnie odcedzić i bardzo dobrze odsączyć na papierowych ręcznikach.

Średniej wielkości blaszkę wyłożyć woskowanym papierem do pieczenia. 

W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C. 

Paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę, koperek i szczypiorek drobno posiekać. 

Na patelni rozpuścić masło i dolać oliwę - tłuszcz doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą morską i mielonym pieprzem. Wsypać paprykę i przez chwilę dusić, stale mieszając, aby lekko zmiękła. Dodać zieleninę i wymieszać. 

Krewetki ułożyć rzędami na blaszce i polać papryką z tłuszczem. 

Zapiekać 5-7 minut, w zależności od wielkości krewetek. 

Jako dodatek podać bagietkę.
Krewetki zapiekane z papryką
Krewetki należy dokładnie umyć i sparzyć.
Krewetki zapiekane z papryką
Ułożyć jedną warstwą w blaszce i przyprawić.
Krewetki zapiekane z papryką
Zapiekać w gorącym piekarniku przez kilka chwil.

Tagi:

krewetki