jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krewetkowy przysmak Węża.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Co Wąż je na śniadanie ? Krewetki w kokosowej śmietanie! :)

Krewetkowy przysmak Węża.

Składniki:

Krewetkowy przysmak Węża.

 

  • 1 opakowanie makaronu TaoTao - wstążki
  • 1/2 kg krewetek średnich
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 niewielka cebula
  • 1 czerowna papryka
  • 2 papryczki ostre (bez pestek)
  • 2 łyżki zielonej pasty cury TaoTao
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • sos sojowy, olej arachidowy
  • sól i pieprz biały

Sposób przygotowania:

Krewetkowy przysmak Węża.
Krewetki obierz z pancerzyków i żyłek, zalej wrzątkiem i obgotuj je kilka minut (jeśli nie były wczesniej) po czym odcedź dokladnie. Smaż w woku na oleju arachidowym z dodatkiem pasty cury i kurkumy posiekaną cebulkę i czosnek, pokrojone cieniutko (np. na tarce do ogórków) łodygi selera, pokrojone papryki. Skrop warzywa sosem sojowym, dodaj śmietankę kokosową a na końcu krewetki. Dopraw pieprzem i solą, jeśli trzeba. Po kilku minutach, gdy zawartość woka będzie gorąca, a sos oblepi krewetki nałóż potrwę do miseczek. Na spód ułóż warstwę makaronu, krewetki w warzywach, na górze rozetkę z makaronu i listek selera do dekoracji