zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 700]

Krokiety w waflach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Krokiety w waflach, szybko i smacznie. Nie trzeba smażyć naleśnika, smakują wybornie. Podaję z czerwonym barszczem.

Krokiety w waflach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety w waflach

 

  • 2 kg mięsa wieprzowego ( u mnie gulaszowe z szynki)
  • 2 marchewki,
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • pieprz ziarenka
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • wafle kwadratowe
  • jajka i bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
  • 3 cebule
  • Do farszu”
  • Majeranek
  • Sól pieprz
  • Czosnek w granulkach
  • Zioła prowansalskie
  • Opcjonalnie przyprawa w płynie

 

Sposób przygotowania:

Krokiety w waflach
Mięso przepłukuję, zalewam wodą , dodaję warzywa, czosnek, przyprawy i gotuję do miękkości.

Po ugotowaniu wyciągam z wywaru, studzę.

Cebule kroję w piórka i przesmażam na oleju. Zimne mięso mielę razem z przesmażoną cebulką. Dolewam wywaru aby farsz nie był suchy, doprawiam mieszam.

Wafel zwilżam wodą ( spryskiwaczem) nakładam farsz, wafel musi zmięknąć, wtedy go zwijam i dzielę na mniejsze części.

Każdy kawałek panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na gorącym oleju .

Trzeba uważać, bo krokiety szybko się rumienią.

Podaję w towarzystwie czerwonego barszczu.
Krokiety w waflach
Mięso przepłukuję, zalewam wodą , dodaję warzywa, czosnek, przyprawy i gotuję do miękkości.
Krokiety w waflach
Zimne mięso mielę razem z przesmażoną cebulką.
Krokiety w waflach
Wafel zwilżam wodą ( spryskiwaczem) nakładam farsz, wafel musi zmięknąć, wtedy go zwijam i dzielę na mniejsze części.
Krokiety w waflach
Każdy kawałek panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na gorącym oleju .