Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 761]

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladki są pyszne i łatwe w przygotowaniu. To świetny pomysł na imprezową przekąskę, czy domowe śniadanie.

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka

Składniki:

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka

 

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 5-10 plastrów żółtego sera (w zależności od wielości)
  • 5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości)
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej

Do panierowania:

Dodatkowo:

  • olej o smażenia

Opcjonalnie:

  • sos

Sposób przygotowania:

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka

Przygotowanie chleba:

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka
Najlepiej, aby chleb był miękki świeży.

Każdą kromkę należy rozwałkować wałkiem do ciasta. Jeśli skórka się kruszy, to należy ją uprzednio odciąć.

Przygotowanie składników:

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka
Salami można zastąpić szynką lub inną wędliną.

Oba kolory papryki - pokroić w cienkie słupki.

Plastry sera i salami nie powinny być większe od kromki chleba. Jeśli są - to należy je przekroić na połowę.

Roladki:

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka
Nalezy uważać, aby chleb się nie kruszył, ani nie rozpadał.

Na każdej kromce rozwałkowanego chleba należy położyć po plasterku sera, salami i po słupku obu kolorów papryki.
Całość delikatnie zrolować.

Panierowanie:

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka
Należy pamiętać o opanierowaniu także i boów.

Roladki obtoczyć w jajku połączonym z mlekiem, a następnie w bułce tartej.

Smażenie:

Krokiety z chleba tostowego - ser, salami, papryka
Roladki powinny być smażone na większej ilości oleju.

Roladki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z każdej strony, na złoty kolor.

Gotowe - odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Tagi:

przystawka