Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Krokiety z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Krokiety z kaszą jaglaną i białym serem podane z sosem pieczarkowym są przepyszne. Warto je przygotować, polecam.

Krokiety z kaszą jaglaną

Składniki:

Krokiety z kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kaszą jaglaną

ETAP 1:

Krokiety z kaszą jaglaną
Z mleka, wody, jajek, mąki i dodatków przygotować ciasto naleśnikowe.

Wszystkie przygotowane składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odłożyć na 15-20 minut. Następnie porcje ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię i smażyć cienkie naleśniki.

ETAP 2:

Krokiety z kaszą jaglaną
Pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Na łyżce rozgrzanego oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Liście jarmużu włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty. Osączyć, ostudzić, usunąć twarde łodygi a resztę drobno posiekać.

ETAP 3:

Krokiety z kaszą jaglaną
Wszystkie składniki nadzienia połączyć i przyprawić.

Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, dodać kaszę, cebulę, pokruszony biały ser i posiekany jarmuż. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 4:

Krokiety z kaszą jaglaną
Usmażone naleśniki smarować farszem i zwijać.

Na usmażone naleśniki nałożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwijać w roladki.

ETAP 5:

Krokiety z kaszą jaglaną

Następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

ETAP 6:

Krokiety z kaszą jaglaną

Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Tagi:

krokiety