katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Kruche babeczki z bitą śmietaną i niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niespodzianką jest nadzienie bo goście byli pewni że babeczki są ze śmietaną. Smaczne są do kawy i herbaty.

Kruche babeczki z bitą śmietaną i niespodzianką

Składniki:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i niespodzianką

 

  • Ciasto
  • mąka 2 szkl z czubkiem
  • żółtka 3 szt
  • masło albo margaryna 1/2 kostki (250g)
  • cukier 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 1 op
  • śmietana 1 łyżka kopiasta

 

  • Nadzienie
  • rodzynki namoczone 2-3 łyżki
  • herbatniki 1 paczka
  • czekolada dowolna ok1 tabliczka
  • śmietana Śnieżka 1 op
  • masa kajmakowa

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i niespodzianką
Mąkę przesiewamy i dodajemy oba cukry, pokrojone ,schłodzone masło (można odrobinę więcej) . Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto.

Gdyby ciasto wydawało się być zbyt miękkie podsypać mąką. Ciasto wkładamy do lodówki na 30-50min.

Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy ale niezbyt cienko (cienkie babeczki mogą się kruszyć) i wylepiamy przygotowane foremki do babeczek. Wylepione babeczki nakłuwamy widelcem i pieczemy na ZŁOTO ok 15 min w 180 stopniach.

Herbatniki albo inne ciastka) rozkruszamy( można rozgnieść w foliowej torebce),czekoladę rozdrabniamy nożem. Czekoladę łączymy z ciastkami i dodajemy rodzynki.

Wszystko mieszamy i łączymy masą kajmakową. Przygotowane nadzienie nakładamy do babeczek.

Śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na op( można użyć odrobinę mniej mleka). Ubitą śmietanę nakładamy na babeczki zakrywając nadzienie. 

Śmietanę wyrównujemy i można polać polewą czekoladową. Gotowe już babeczki schładzamy.