Przyjaciółka

Przyjaciółka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Kruche babeczki z jajeczkami przepiórczymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To efektowna przekąska, którą możesz podać na imprezie albo jako przystawka przed uroczystym obiedzie. Warto ten przepisy wykorzystać także podczas przygotowywania wielkanocnych smakołyków.

Kruche babeczki z jajeczkami przepiórczymi

Składniki:

Kruche babeczki z jajeczkami przepiórczymi

na ciasto:

na nadzienie:

  • por
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 18 sztuk jajeczek przepiórczych
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki startego rokpola
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z jajeczkami przepiórczymi
1. Na przesianą mąkę połóż pokrojone na płatki masło i posiekaj razem nożem. Dodaj jajko i śmietanę. Ponownie posiekaj wszystkie składniki razem tak, aby się połączyły

i powstały małe grudki. Szybko zagnieć ciasto końcami palców. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią i schłodź w lodówce przez 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3–4 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie natłuszczone foremki. Przyciśnij wałek, odcinając ciasto od brzegów foremek. Dociśnij ciasto do dna i ścianek foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wylep nim foremki.

3. Ciasto na dnie foremek nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz na złoty kolor przez mniej więcej 12–15 minut. Babeczki odstaw do ostudzenia i wyjmij z foremek.

4. Por i dymkę ze szczypiorem oczyść, przytnij ciemnozielone końce, opłucz, drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Ostudź, wymieszaj z serami.

5. Do każdej babeczki włóż po łyżce duszonych warzyw.

6. Ugnieć lekko łyżką, dociskając do dna i ścianek ciasta, tworząc w środku nadzienia małe zagłębienia. W dołki wbij po jednym jajeczku przepiórczym.

7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Ci zapiekaj przez 8–10 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Tagi:

jajka ciastka