VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój numer jeden wśród kruchych babeczek. Babeczki są idealnie wypieczone i delikatne. Krem to po prostu petarda i eksplozja smaków. Dla kogoś kto wielbi białą czekoladę tak jak ja smak będzie strzałem w dziesiątkę. Biała czekolad w połączeniu z serki

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady

Składniki:

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady

 

  • Babeczki (16 szt):
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny maślanej
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru (z czubkiem)
  • 16 g cukru waniliowego

 

  • Krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 0,5 szklanki śmietanki 30% (można użyć 36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady
Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut. Po tym czasie wylepiamy wysmarowane masłem foremki (u mnie średnica 7 cm). Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku przez około 8 minut. Babeczki mogą być gotowe wcześniej, wszystko zależy od naszego piekarnika. Musimy obserwować czy brzegi są już zarumienione.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Kremem napełniamy upieczone i wystudzone babeczki. Chłodzimy w lodówce. 

Do przygotowania kremu użyłam śmietanki 30%. Krem był bardziej płynny niż przy użyciu śmietanki 36%. Jednakże w lodówce ładnie zgęstniał i nic się nie rozpływało.