czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Kruche babeczki z owocami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto, sezonowe owoce, również mrożone i słodka beza to połączenie idealne, wprost nie można mu się oprzeć.

Kruche babeczki z owocami i bezą

Składniki:

Kruche babeczki z owocami i bezą

ciasto:

dodatkowo:

  • 1 szklanka wiśni
  • kilka truskawek
  • 1/2 opakowania budyniu + 1 łyżka cukru + 1 szklanka mleka
  • 2 białka + 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z owocami i bezą
Z mąki, margaryny, cukru i żółtek zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać śmietanę lub zimną wodę. Ciasto schłodzić rowałkować i wylepić nim foremki. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na jasnozłoty kolor.

Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Do podpieczonych babeczek włożyć owoce i po łyżce budyniu, całość przykryć pianą z białek.

Wstawić piekarnika na 20-30 minut (170 stopni) aż beza lekko się zezłoci.

Smacznego.