Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubicie ciasteczka? Pieczecie? Ja uwielbiam i często piekę. A może skorzystacie z mojego przepisu i upieczecie na Święta lub tak po prostu na podwieczorek. Napiszę, że wyszły mi tak pyszne i idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach.

Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem

Składniki:

Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem

Ciasto:

Lukier

  • 1 zimne białko
  • około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem
1. Przygotować ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować z niego kulę i wstawić na około pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto trzeba wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą dowolnej foremki wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec je do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie wystudzić.

2. Przygotować lukier: Zimne białko utrzeć z cukrem pudrem ( cukier należy dodawać stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego.

3. Teraz dekorowanie: Dobrze wystudzone ciasteczka dekorować według uznania lukrem, posypką i odstawić je do zastygnięcia lukru.

4. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyjdzie nam około 3 blaszki ciasteczek w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.

Pamiętajmy, żeby jajko sparzyć w skorupce.

Ilość cukru pudru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko.