Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka smakują rewelacyjnie i wprost rozpływają się w ustach! Uwielbiam ich cukrową skorupkę! Polecam.

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze

Składniki:

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze

Około 24 ciastka:

Dodatkowo:

  • cukier do obtaczania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze

Ciasto:

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze
Ciasto najlepiej wyrobić za pomocą dłoni.

Mąkę pszenną oraz kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodać masło, jajka i cukier.
Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formowanie:

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.

Z powstałego ciasta uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Obtaczanie:

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze
Kuleczki nalezy delikatnie i dokładnie obtoczyć w cukrze.

Kuleczki dokładnie obtoczyć w cukrze.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze
Swoje ciastka piekłam w piekarniku gazowym.

Kulki bez spłaszczania i z 3 cm odstępu należy ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastka piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.