Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymiPrzygotowanie ciasta:
Schłodzoną czekoladę zetrzeć na drobnej tarce.
Orzechy laskowe wkładamy do nagrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na parę minut. Następnie pocierając je w dłoniach pozbywamy ich łupinek.
Tak przygotowane orzechy przepuszczamy w specjalnym młynku do orzechów lub ścieramy na drobnej tarce.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, starte orzechy laskowe, startą gorzką czekoladą i posiekane zimne masło.
Zagniatamy szybko gładkie ciasto.
Formowanie ciasteczek:
Z ciasta formujemy w dłoni małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Palcem robimy w środku małe wgłębienie.
Układamy ciasteczka w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 min.
Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Dekorowanie ciasteczek:
Schłodzone ciasteczka dekorujemy za pomocą szprycy z ozdobną końcówką wypełnioną kremem czekoladowym nakładając we wgłębienia ciasteczek małe kleksiki. Dekorujemy cukrowymi śnieżynkami.