tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Kruche ciastka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasteczka z masłem orzechowym obtoczone w orzechach włoskich idealne do porannej kawy.

Kruche ciastka orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciastka orzechowe

Na kruche ciastka orzechowe

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka orzechowe
1) Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy cukier, jajko i miksujemy.

2) Następnie mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do reszty składników.

3) Na koniec dodajemy masło orzechowe i zagniatamy.

4) Z masy formujemy równej wielkości kulki.

5) Orzechy włoskie obieramy i siekamy, obtaczamy w nich kulki.

6) Kulki układamy na formie do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w 220 stopniach.
Kruche ciastka orzechowe
Na koniec dodajemy masło orzechowe i wyrabiamy ciasto.
Kruche ciastka orzechowe
Z wyrobionego ciasta formujemy równej wielkości kulki.
Kruche ciastka orzechowe
Orzechy włoskie obieramy i nie za drobno siekamy.
Kruche ciastka orzechowe
W posiekanych orzechach obtaczamy kulki i pieczemy.