Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1016]

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto kusi swoim przepysznym, delikatnym smakiem i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie!

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

U mnie forma o wymiarach 24 x 28 cm, ale może być odrobinę większa:

  • 250g masła/margaryny
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml))
  • 1 szklanka cukru pudru (zmieliłam ksylitol)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru (u mnie ksylitol)

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Ciasto:

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami
Spód powinien być tylko podpieczony i delikatnie zarumieniony.

Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło lub margarynę, cukry oraz jajka. Całość dość szybko zagnieść, a następnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki - na około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - 3/4 i 1/4.

Większą porcją wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą schować do zamrażarki. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Budyń:

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami
Budyń powinien być gęsty i bez jakichkolwiek grudek.

Budyń (proszek), mąkę ziemniaczaną i cukier rozmieszać w połowie szklanki mleka. Resztę mleka należy zagotować i połączyć z powyższą mieszanką. Całość zagotować - ciągle energicznie mieszając.

Ciepły (ale nie gorący) i gęsty budyń rozsmarować na podpieczonym spodzie.

Całe ciasto:

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami
Wszystko powinno być równomiernie rozłożone.

Owoce należy odsączyć z syropu i pokroić w niewielką kostkę. Brzoskwinie równomiernie rozłożyć na masie budyniowej, a na nie zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto, które przebywało w zamrażalniku.

Pieczenie:

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami
Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto piec około 45-55 minut w temperaturze 175-180 stopni.


Kroić dopiero po ostudzeniu.