SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z jagodami i budyniem

  • 9
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kruche ciasto z jagodami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Kruche ciasto i budyń świetnie komponują się z kwaskowatymi jagodami. Całość jest lekka i znika w zawrotnym tempie!

Składniki:

Kruche ciasto z jagodami i budyniem

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jagodami i budyniem
Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki. Do garnka wsypujemy cukier i cukier waniliowy i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta. Po ugotowaniu budyń studzimy. Składniki na ciasto powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem aż do uzyskania grudek.



Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, chwilkę siekamy nożem, a następnie zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto dzielimy na porcje: 30% i 70%. Ciasto powinno się tak schłodzić, aby można było je łatwo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Foremkę (23x23) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem. Ścieramy na nią 70% ciasta, lekko przyklepujemy. Na ciasto wylewamy ostudzony budyń. Na budyń wykładamy jagody i ścieramy resztę (30%) ciasta. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Kruche ciasto z jagodami i budyniem
Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta.
Kruche ciasto z jagodami i budyniem
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło i siekamy nożem
Kruche ciasto z jagodami i budyniem
Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, chwilkę siekamy nożem
Kruche ciasto z jagodami i budyniem
Na budyń wykładamy jagody i ścieramy resztę (30%) ciasta.

Tagi:

ciasto