gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Kruche ciasto z marmoladą i pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, kruche ciasto przełożone marmoladą oraz bezą z białek. Idealnie słodkie. Polecam wypróbowanie przepisu.

Kruche ciasto z marmoladą i pianką

Składniki:

Kruche ciasto z marmoladą i pianką

 

  • Ciasto;
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 70 g cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1-2 łyżki lodowatej wody.

 

  • Pianka;
  • 5 białek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 budyń śmiatankowy,
  • 0,5 szklanki oleju.

 

  • 300 g marmolady.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z marmoladą i pianką
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Jedną część wykładamy na natłuszczona i posypaną mąką blaszkę.

Smarujemy marmaladą. Następnie na marmoladę wykładamy następną część ciasta.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i budyń, miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec małym strumieniem wlewamy olej, delikatnie miksujemy aż wszystko ładnie się połączy. Pianę wykładamy na ciasto.

Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

Studzimy.

Smacznego