Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Kruche ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obowiązkowa pozycja w sezonie na świeże, pachnące i słodkie truskawki- kruche ciasto z dużą ilością tych owoców i kruszonki, pycha!

Kruche ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami

Przygotowanie ciasta:

Kruche ciasto z truskawkami
Kruche ciasto-część do zapieczenia i do zamrożenia na kruszonkę

Mąki przesiać do miski, wymieszać je z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zagnieść na kruszonkę. Wlać śmietanę, wbić jajka, zagnieść jednolite ciasto (będzie się lekko lepić do rąk). 1/3 z ciasta zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i włożyć do zamrażarki.

Zapiekanie ciasta:

Kruche ciasto z truskawkami
Kruche ciasto w formie przed zapieczeniem

Resztą ciasta wylepić ręcznie wysmarowaną masłem dużą blachę (średnica 25x45 cm). Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wykładanie owoców na ciasto:

Kruche ciasto z truskawkami
Umyte i pozbawione szypułek truskawki na ostudzonym cieście

Ciasto lekko przestudzić, ułożyć gęsto umyte, osuszone ręcznikiem papierowym i pozbawione szypułek truskawki.

Pieczenie ciasta:

Kruche ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami i kruszonką przed upieczeniem

Wyjąć część ciasta która chłodziła się w zamrażarce i ręcznie rwiemy z niej kruszonkę, którą wysypujemy na ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy ciasto jeszcze pół godziny. Smacznego!