Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 897]

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne paluchy, które idealnie nadają się na rewelacyjną przekąskę oraz świetnie smakują z różnymi dipami czy nawet barszczem.

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem

Składniki:

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem

 

  • 150 g gotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 150 g smalcu
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kminku
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem

Ciasto:

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem
Radzę, aby do ciasta dodać większą ilość soli.

Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem soli i gorące dokładnie potłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostudzenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Na stolnicę przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać smalec jajko, ziemniaki i sól z kminkiem.
Wszystkie składniki siekać za pomocą noża do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę, którą należy owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

Formowanie paluszków i pieczenie:

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem
Na swoich paluszkach zrobiłam małe nacięcia, aby ładniej się prezentowały.

Z ciasta formować paluszki, które kolejno ułożyć na blasze i posmarować rozmieszanym jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 12-17 minut w 170 stopniach.
Czas pieczenia zależy od grubości paluszków. Im są cieńsze tym lepiej smakują.

Tagi:

ziemniaki