Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czy można sobie wyobrazić barszcz czerwony bez pysznych dodatków? Absolutnie nie! Te kruche paszteciki idealnie uzupełnią jego smak. Znakomicie sprawdzą się również jako samodzielne danie!

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
1. Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę, po czym ugotuj. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku na sicie, pokrój drobno ostrym nożem.

2. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 minut do lodówki.

3. W szerokim rondlu z grubym dnem roztop masło z olejem, włóż posiekaną cebulę i zeszklij mieszając na wolnym ogniu. Dodaj kapustę, grzyby wraz z wywarem, gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem, po czym wsyp tyle bułki tartej, aby uzyskać gęstą masę.

4. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Pokrój na prostokąty o bokach 6 x 8 cm. Na każdym połóż porcję farszu, zawiń do środka krótsze boki i zwiń paszteciki. Posmaruj je jajkiem. Piecz 30 min (180 st.).