2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1472]

Kruche tartinki z maślakami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Danie, które pachnie lasem i jesienią. Kruche ciasto i farsz grzybowy zamknięte w całość w małych mini tartach. Doskonałe na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad!

Kruche tartinki z maślakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche tartinki z maślakami

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche tartinki z maślakami
Ciasto: Mąkę połączyć z masłem wbić jajko,dodać szczyptę soli oraz łyżkę śmietany i zagnieść ciasto,wylepić nim małe foremki na tartaletki-dno i boki. Farsz: Maślaczki oczyścić obrać skórkę z kapeluszy,opłukać,większe pokroić a mniejsze zostawić w całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając.Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut. Podawać na ciepło.
Kruche tartinki z maślakami
ciastem kruchym wylepiamy foremki do mini tart
Kruche tartinki z maślakami
maślaczki dusimy z cebulką na masełku.......
Kruche tartinki z maślakami
dodajemy śmietanę szczypiorek i mleko mieszamy
Kruche tartinki z maślakami
wylewamy farsz na ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku