lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Kruche z czekoladą pod bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na kruchym cieście ciemna czekolada, banany a to wszystko pod pierzynką z bezy. Sama słodycz grzechu warta.

Kruche z czekoladą pod bezą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche z czekoladą pod bezą

 

  • Czekolada: 50 g masła
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka
  • Ciasto: 450 g mąki
  • 270 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • Beza: 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 2- 3 banany

Sposób przygotowania:

Kruche z czekoladą pod bezą
Przygotować czekoladę: do małego garnka włożyć masło, wlać mleko i wsypać cukier, rozpuścić wszystko i dodać kakao. Mieszać trzepaczką na małym ogniu, by nie było grudek. Pozostawić do przestygnięcia. 

Zrobić ciasto. Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kawałki. 

Zagnieść na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. 

Banany obrać i podzielić na około 3 cm kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 C.

Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować, wyłożyć na formie do tarty, przycisnąć z wierzchu i wstawić do zapieczenia na 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Z białek ,cukru pudru, soli zrobić bezę. Miksować aż powstanie gęsta puszysta masa. Na koniec dodać ocet i jeszcze chwilę miksować. 

Na przestudzoną tartę wylać czekoladę, ułożyć na niej banany i przykryć bezą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 C na 30 minut. 

Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia.   
Kruche z czekoladą pod bezą
czekolada
Kruche z czekoladą pod bezą
wyłożyć ciasto na formę
Kruche z czekoladą pod bezą
Kruche z czekoladą pod bezą
Kruche z czekoladą pod bezą