iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Kulebiak z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to bardzo wykwintne danie podawane u mnie w domu na ważnych gościnach. Jest trudne w wykonaniu, ale skutek wart jest poświęcenia.

Kulebiak z mięsem

Składniki:

Kulebiak z mięsem

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżka majeranku,
  • 1/2 papryki żółtej i 1/2 czerwonej,
  • 1 marchewka,
  • 4 plastry makaronu do spaghetti,
  • 2 łyżki sera żółtego,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak z mięsem
Mielimy mięso, a potem wyrabiamy z przeciśniętym czosnkiem, startą cebulą, solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą. Następnie wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy masę. Należy rozwałkować mięso w kształt prostokątu, niezbyt cienki. Makaron lasagne gotujemy na półtwardo. Po całości mięsa rozkładamy makaron, a na brzegu kładziemy słupki marchewki. Rozkładamy paski papryki, posypujemy serem. Zwijamy od brzegu z marchewką. Pieczemy rulon w temp. 160 stopni przez 40 minut. Następnie należy przygotować ciasto drożdżowe. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka. A następnie dodajemy masło. W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do reszty. Zagniatamy ciasto, odstawiamy pod ściereczkę na 40 minut. W tym czasie upieczona rolada powinna ostygnąć. Ciasto drożdżowe należy rozwałkować, a na nim kładziemy upieczoną roladę. Zawijamy ją w ciasto. Dekorujemy papryką. Pieczemy przez 40 minut w temp. 160 stopni.