Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Kulebiak z rybą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna potrawa kuchni kresowej, tym razem w nieco innym wydaniu. Przygotuj na nadchodzące święta kulebiaka z farszem rybnym i zaskocz swoich gości!

Kulebiak z rybą

Składniki:

Kulebiak z rybą

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak z rybą
1. Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.

2. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, a liście kapusty w cienkie paseczki. Warzywa przesmażyć na maśle, wlać wino, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dusić, aż cały płyn odparuje, przestudzić.

3. Rybę osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4. Płat ciasta ułożyć na papierze do pieczenia. Na środku położyć połowę farszu i płaty ryby tak, by zachodziły na siebie. Przykryć farszem.

5. Boki ciasta ponacinać, żeby powstały paski. Zakładać je naprzemiennie nad farszem. Wolne brzegi podwinąć pod spód. Całość posmarować mlekiem, posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 50 min w 190°C.

Rada:
- Ości z filetów rybnych najłatwiej wyjmować pęsetą. Można sobie przy tym pomagać ostrym nożem i igłą.