Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 977]

SUPERPRZEPIS

Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie kuleczki to błyskawiczna w wykonaniu i zdrowa przekąska. Są lekkie i przepyszne. Koniecznie spróbujcie!

Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca

Składniki:

Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca

Około 15-16 sztuk:

  • 200 g twarogu mielonego
  • 200 g mąki z orzechów nerkowca
  • 50-60 g cukru pudru (zmieliłam ksylitol)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta soli (solidna)

Ponadto:

  • wiórki kokosowe do obtaczania

Sposób przygotowania:

Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca

Masa:

Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca
Orzechy można samodzielnie zmielić na bardzo drobno.

Wszystkie składniki połączyć za pomocą dłoni na jednolitą masę.

Fotmowanie:

Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca
Masę przed formowaniem kulek można uprzednio schłodzić, ale nie jest to obowiązkowe.

Z powstałej masy należy uformować kulki wielkością przypominające średni orzech włoski.

Obtaczanie:

Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca
Zamiast wiórek można użyć dowolnych orzechów.

Wszystkie kuleczki należy dokładnie obtoczyć z wiórkach kokosowych.

Kulki najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ale można je też zamrozić.

Powinny być przechowywane w lodówce.

Tagi:

deser