jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Kurczak sycylijski

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21

Pierś z kurczaka nadziewana boczkiem,serem żółtym i ogórkiem, zawinięta w boczek,smażona na maśle i duszona w sosie śmietanowo-pomidorowym:)

Kurczak sycylijski

Składniki:

Kurczak sycylijski

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak sycylijski
Kurczaka rozbić na cienkie płaty i przyprawić z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką. Następnie na jedną stronę każdego fileta położyć ½ łyżeczki czerwonego sosu, rozsmarować, położyć plaster boczku, sera i po jednym ogórku i zwinąć jak roladkę. Kolejno każdą z roladek zawinąć w plaster boczku, spiąć wykałaczkami i smażyć na rozgrzanym maśle, aż z obu stron roladki nabiorą rumianego koloru. Następnie mięso przełożyć do rondla, a do masła ze smażenia wlać wodę i zalać mięso w rondlu, po czym dodać resztę czerwonego sosu, 1 łyżeczkę miodu i ½ łyżeczki soku z cytryny oraz śmietanę i dusić do miękkości mięsa. Można podawać z makaronem, ryżem i ziemniakami.